A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja


Técső, református templom

Técső neve 1308-ban tűnik föl először, lakói sóbányászattal foglalkoztak, 1329-ben Károly Róbert kiváltságait nyerte el a település. A későbbiekben a huszti uradalom tartozéka volt, a középkor végéig az öt máramarosi királyi koronaváros egyike.

A templom nyugati homlokzatát uraló tornya három szintes, a hajó téglalap alaprajzú, amelyhez négyzet alapú szentély csatlakozik, ehhez északról sekrestye kapcsolódik. A szentély déli falán két nagyméretű, félköríves ablak, keleti falán szintén két, rézsűs bélletű ablak nyílik. A hajó déli oldalán található kapu csúcsíves.

A templombelsőben a hajó félköríves diadalívvel kapcsolódik a szentélyhez. A hajó nyugati részén nagyméretű karzat hordja az 1853-ban készült orgonát. 1748-ban készült a hajó kazettás, festett famennyezete. A kazetták többsége ornamentális motívumokkal díszített, de találunk figurális ábrázolásokat és feliratokat is.

A szentélyt bordás keresztboltozat fedi. A bordák konzolokról indulnak, ezeket Lángi József restaurátor szabadította ki a mészpáncél alól. Így láthatóvá váltak a fejezetek ornamentális díszei: a délkeletin egymást keresztező indákról makkok és levelek csüngenek. Az északiak közül az egyiket makkokkal és tölgyfalevelekkel, a másikat szőlőlevelekkel és -fürtökkel díszítették. 
A templomot több fázisban építették. Legkésőbbi a torony, ami 1810-ben készült. A hajó bővítése korábbra, 1748-ra keltezhető.

Ezektől a későbbi hozzátoldásoktól eltekintve a középkori templom egységes építkezés eredménye lehet. Az egyhajós, négyzetes szentélyű, sekrestyével ellátott típus általánosan elterjedt volt a XIII-XIV. században. A szentély keleti falának ablakai talán e korból származnak, csakúgy, mint a déli kapu. 
A bordás boltozatú szentély a szépen faragott konzolokkal rokon a közeli Visk templomának oszlopfejezeteivel.

A templom valószínűsíthető építési ideje a XIII. század vége, a XIV. század eleje, amikor a település felemelkedése elkezdődött, királyi támogatást élvezve. 
A 2012-es falkutatások során középkori falképrészlet is előkerült, amely munka folytatása tovább emelheti a templom fényét és turisztikai jelentőségét.