A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

"Örökségvédelem és vidékfejlesztés"

A Teleki László Alapítvány a Bethlen Gábor Alap és a KIM Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával a Visk Jótékonysági Alapítvány és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. közreműködésével 2011. október 28-30-án rendezte meg az „Örökségvédelem és vidékfejlesztés” c. nemzetközi konferenciát. A műemlékvédelemmel és turizmusfejlesztéssel foglalkozó konferencia a történelmi Szabolcs és Bereg megye területén elhelyezkedő legszebb egyházi műemlékeket mutatja be annak érdekében, hogy ezzel lendületet adjon a határokon átívelő turizmusnak. A szimpózium résztvevői először, szakértőink bemutató előadását meghallgatva magyarországi műemlékeket tekintenek meg. A határon átkelve hasonló módon folytatódik a program néhány a Teleki László Alapítvány által korábban felújított műemlék helyszíni bemutatásával. Ezt követően Mezőgecsén „hagyományos” konferencia keretében előadások hangoznak el, amelyek témája a turizmusfejlesztés lehetőségei, műemléki útvonalak kialakítása a régióban, falusi turizmus bekapcsolódásának lehetőségei. A Beregszász közelében található kis falu sikeres falusi turizmus hálózatot épített ki, programjai közkedveltek a magyar turisták körében.

A Teleki László Alapítvány 1999-től 2006-ig bonyolította a „Határon túli magyar vonatkozású épített örökség megóvása” című kormányzati programot, amelynek keretében több mint 300 műemléken folytak dokumentálási, kutatási és felújítási munkálatok. Húsz objektumon teljes körű felújítást végeztek el. Számos nemzetközi konferenciát és szimpóziumot tartott a Kárpát-medence magyar műemlékvédelmével kapcsolatosan és több témához kapcsolódó kiadványt jelentetett meg.

„Középkori templomok útja” címen, a Magyar- Román Határmenti Együttműködési Program támogatásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács közreműködésével született meg, az a tematikus turisztikai útvonal, amely a történeti Szatmár területén található, a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. A program célja az volt, hogy kiemelkedő örökségturisztikai értéket jelentő, de önmagukban nagyobb vonzerőt nem képviselő középkori templomokat összekötve és ezzel egy közös tematikus úttá fejlesztve, közösen népszerűsítve és információkat biztosítva jöjjön létre egy közös tematikus turisztikai útvonal a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyék között. Ennek értelmében a tematikus útvonal hivatott bemutatni a történeti Szatmár középkori egyházi örökségét, a kereszténység bástyáit az árpád-kori építészet határában. A „Középkori templomok útja” megismertetése és népszerűsítése érdekében létrejött egy a maga nevében egyedülálló honlap, amely a www.temple-tour.eu címen érhető el magyar, román és angol nyelven.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. ebben a programban szakmai koordinációs feladatokat látott el. Rövidesen az Ügynökség gondozásában elindulhat a tematikus útvonal kiterjesztése is egy újabb nemzetközi együttműködés az Európai Unió társfinanszírozása keretében.

Elszánt törekvése ugyanis Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének, hogy a „Középkori templomok útja” a jövőben kiterjedjen a történeti Bereg területére, vagyis bekapcsolódjon az útvonalba Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi része és Kárpátalja megye bizonyos részei. A történeti Bereg szintén olyan gazdag és egyedülálló egyházi örökséggel rendelkezik, mint a történeti Szatmár. Ez magától érthetővé teszi a beregi templomoknak a bekapcsolását az útvonalba, egyesítve ezzel a történelmi határokat a kulturális egyházi örökség tekintetében. Ezzel lehetővé válik, hogy a Kárpát-medence, három országot átszelő, egyik legjelentősebb örökségturisztikai és vallásturisztikai útvonala jöjjön létre.

A Teleki Alapítvány és a Szabolcs-Szatmár Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. felismerve közös érdekeit, egymás szakmai támogatásával és közreműködésével segíti a határon átnyúló kulturális és vallásturizmus fellendülését a térségben. Jelen "Örökségvédelem és vidékfejlesztés" c. nemzetközi konferenciát ennek jegyében és szellemében szerveződött a Teleki Alapítvány kezdeményezésére.

A konferencia programja elérhető itt!

2014-07-10 21:40:18