A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

LÁTOGATÓBARÁT TEMPLOMOK

A Magyarország-Románia határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával, a „Középkori templomok útjának turisztikai attrakciófejlesztése” című projekt keretében 11 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és 7 partiumi templom műemléki helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése valósult meg.

A térség templomai kiemelt művészettörténeti, történeti és műemléki értékeik ellenére – néhány kivételtől eltekintve - mégsem eléggé látogatottak. A tendencia megfordítására lehet alkalmas az az innováció, mely a látogatóbarát templomokba érkező turistákat fogadja: tárlók, tablók, vetítőrendszerek, 3D nyomtatások, mobil alkalmazás, információs terminálok.

Az információs terminálok használatával  a látogató részt vehet un. virtuális túrákon, virtuális idegenvezetést nyújtó Örökség Útikalauz kisfilmeket nézhet 5-8 percben, melyekben robotrepülővel és egyéb speciális technikával készített, egyedi látványvilág tárul fel, 3D animációs jelenetekkel és gömbpanorámás felvételekkel tarkítva. Fotódokumentációk sora hívható elő (archivált fotók és dokumentumok, több száz éves, eddig be nem mutatott kegytárgyak), az interaktív tudástár révén pedig további ismeretanyag szerezhető.

Az innováció további elemeihez tartoznak a 3D nyomtatott modellek (ezek révén végigkövethető akár az adott épület teljes építéstörténete) és a túravezetéssel, audio guide funkcióval is rendelkező mobil alkalmazás, mely online és offline is elérhető. A látogatóbarát templomok magukat mutatják be úgy, mint soha azelőtt, és úgy ahogy még soha nem láthattuk.

A projekt az utóbbi évek egyik legnagyobb volumenű és jelentőségű örökségvédelmi és idegenforgalmi fejlesztése a térségben, melynek mintegy 1.480.887 EUR volt a beruházási költsége.  A látogatóbarát fejlesztés a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Királyhágómelléki Egyházkerület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség partnerségében valósult meg.

A folytatást megalapozza, hogy már létrejöttek un. Örökségtúrák. Reformáció útja örökségtúra, Történelmi emlékhelyek-, Partiumi-, és Szent László örökségtúra. Ezek a Középkori Templomok Útját és az érintett vidék legfontosabb látványosságait egy-két, vagy több napos túracsomagokra bontva ajánlja a turistáknak. Az örökségtúrák olyan vonzerőket és szolgáltatásokat foglalnak magukba, amelyek élményszerűvé teszik a középkori templomok, várak, kastélyok, irodalmi emlékhelyek és a népi építészet emlékeinek megismerését.


ELÉRHETŐSÉGEK:
WEB
: www.szszbmfu.hu , www.templomut.hu , www.temple-tour.eu

FACEBOOK: https://www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja ,

YOUTUBE: https://www.youtube.com/user/Templomut 

MOBIL ALKALMAZÁS: http://goo.gl/bhSZTk  

2014-11-18 15:21:00