A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Középkori Templomok Útja

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI Örökségtúra a Reformáció 500 éves emlékévében a Nyírségtől a Hajdúságig 2017. szeptember 16. (szombat)

Ahhoz a nagyszabású örökségvédelmi kezdeményezéshez csatlakozik idei utolsó örökségtúránk, amelyet a világ majdnem 50 országban, ugyanabban az időpontban vagyis ezen a hétvégén rendeznek meg. A Kulturális Örökség Napjai rendezvényének célja ugyanis megismertetni és közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz, felhívni a figyelmet az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére, más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetésére, felfedezésére. Évente más-más a tematika, idén a reformáció 500 éves évfordulója adja a rendezvény aktualitását, melyhez csatlakozik a Középkori templomok útja program is, hiszen a templomút nagy részét középkori eredetű református templomok alkotják. Ezúttal is jelentős örökséghelyszíneket keresünk fel, a Nyírség és a Hajdúvidék útjain haladva. A kerékpáros örökségtúra Nyírbátorból indul, ahol Magyarország legszebb késő gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyeket őrző emlékeit, a nyírbátori református és minorita templomot tekintjük meg. Ezt követően - örökségtúráink során első alkalommal - Nyírmihálydi református templomát keressük fel, melynek igazi kuriózumát az adja, hogy ördögöt festettek a falra…Ezt követően Nyíradony határában a gúti erdő közepén fekvő román kori gúti templomromot és a nyíracsádi református templom káprázatos falképeit csodálhatjuk meg. Az örökségtúra utolsó állomása a Kálvinista Róma, azaz Debrecen, ahol a reformáció legszebb magyar emlékeivel és történéseivel ismerkedhetünk meg a református nagytemplom és múzeum falai között.

 

A túra során ingyenes túravezetést, idegenvezetést és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosítunk.

 

 

INDULÁS:  A 8.37-es vonattal Nyíregyházáról Nyírbátorba (gyülekező, 8 órakor a vasútállomáson)

 

Csatlakozni a vonat állomáshelyeinek bármelyikénél lehet (Nagykállóban, Kállósemjénben, Máriapócson vagy Nyírbátorban, ahová 9.45-kor érkezik be a vonat ) 

 

HAZA INDULÁS:  19.39-kor vonattal Debrecenből Nyíregyházára.

 

ÚTVONAL:  Nyíregyháza-Nyírbátor (vonat)  - Nyírbátor-Nyírmihálydi (19 km) - Nyíradony (7,8 km) – Nyíracsád (11,2 km) – Nyíradony (11,2 km) - Debrecen (29,3 km)  78,5 km

Debrecen – Nyíregyháza (vonat)

                         

A túra teljes (kerékpáros) hossza: 78,5 km

 

LÁTNIVALÓK:

  1. Nyírbátori református templom, Várostörténeti sétány, minorita templom
  2. Nyírmihálydi református templom
  3. Nyíradony, gúti templomrom
  4. Nyíracsád, református templom
  5. Debreceni református nagytemplom és Debreceni Református Kollégium Múzeum

 

Felszerelés:

A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár!

Esővédő ruházat, kerékpárjavító szerszám, elsősegélycsomag, láthatósági mellény, kesztyű, fejvédő, tartalék tömlő, hátizsák/kerékpáros táska, elemlámpa.

Jelentkezés: 2017. szeptember 15. dzs@szszbmfu.hu e-mail címen, vagy a 30/466-5274-es telefonszámon vagy személyesen. Cím: Nyíregyháza, Benczúr tér 7. 

Szervező: Demeter Zsuzsa  (+36 30 466 5274; dzs@szszbmfu.hu)

Túra- és idegenvezető: Deák Attila (+36 30/446-8383; deak.attila@ttre.hu)

Túravezető és szerviz: Dobos Péter  (+36 20/506-0127)

 

A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel  nem léphet fel.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!     

 

A nyílt kerékpártúrát az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. keretein belül működő Europe Direct Tájékoztató Központ támogatásával szervezzük a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva.

 

További információ: www.templomut.huwww.szszbmfu.hu

A TÚRAKIÍRÁS LETÖLTÉSÉÉRT KATTINTSON IDE!

2017-09-07 15:53:59